Socius Community

Hoe werkt het

Hoofdstuk Vooruitgang
0% afgewerkt

Hoe ga je met de online-cursus groepsdynamiek aan de slag?

De cursus bevat vier hoofdstukken. In elk hoofdstuk zitten dezelfde ingrediënten.

Filmpjes en teksten

In één of twee filmpjes krijg je enkele inzichten of kapstokken aangeboden die je kunnen helpen om beter te verstaan wat in groepen gebeurt of om slimmere beslissingen te nemen over je interventies als groepsbegeleider. Een aanvullende tekst behandelt dezelfde inzichten of kapstokken op een aanvullende manier.

Oefeningen

In elk hoofdstuk vind je ook oefeningen.

Meestal starten we met een eenvoudige herkenningsoefening. Bijvoorbeeld iets sorteren volgens de aangeboden kapstok. Of enkele eenvoudige meerkeuzevragen.

Voor andere oefeningen zijn jullie ingedeeld in groepen van ongeveer 20 mensen, samengebracht in een groepsforum. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om de aangeboden inzichten of kapstokken te herkennen in een casus. Of je wordt uitgenodigd om zelf voorbeelden uit eigen ervaring te beschrijven. 

Bij nog andere oefeningen leggen we jou een casus voor met de vraag hoe je zou kunnen reageren en hoe je deze reactie kan onderbouwen vanuit de aangereikte inzichten. Je schrijft je antwoord dan altijd op jullie groepsforum. Bedoeling is dat jullie op elkaar reageren, elkaar aanvullen en dat jullie aangeven wanneer je tevreden bent. Misschien krijg je van de moderator nog extra vragen of prikkels om te verdiepen.

Opvolging via e-mail

Een paar keer per jaar bieden we deze cursus gedurende een beperkte periode aan met intensieve begeleiding en coaching. Hou de agenda van socius.be in de gaten om te zien wanneer de volgende editie plaatsvindt.

Bij het begin van de week krijg je dan in je mailbox telkens een uitnodiging om aan het volgende hoofdstuk te beginnen en om op elkaar te reageren. Deze uitnodiging wordt nog eens herhaald op donderdag of vrijdag. De cursus wordt immers interessanter voor iedereen als ook iedereen bijdraagt.

Probeer daarom elk hoofdstuk binnen het bestek van een week af te werken. We rekenen er op dat je elke week ongeveer een uurtje besteedt aan het verwerken van het materiaal en het bijdragen aan de oefeningen.

Hoe je de cursus gebruikt

  • Heb je een bepaald onderwerp bestudeerd/afgewerkt? Klik “Markeer als voltooid”.
  • De mate waarin je de verschillende onderdelen hebt afgewerkt wordt weergegeven in een balkje onder “Mijn voortgang”

Hoe je met anderen communiceert

De groepsstartpagina werkt als een soort Facebook-groep. Hier kan je al je vragen en opmerkingen kwijt (behalve de discussieopdrachten, daar zijn de forums voor). Je kan hier ook met elkaar in gesprek gaan.

Hulp nodig?

Als je vragen hebt bij de werking van deze cursus of feedback wil geven op de inhoud, de opbouw en de manier van werken, kan je iets posten op de groepspagina of een vraag stellen via het contactformulier.

Gebruik als browser bij voorkeur  Firefox of  Chrome; die werken het best.

Alles duidelijk? Duid dan dit onderwerp aan als afgewerkt via de knop hieronder. We wensen je veel leerplezier!

Groepspagina